Neki a legjobbat- népszerű ételek házilag

konnyed_utazas_csomag_BABAMNAK.HU
Hajrá április!
2016-04-01
ITT NEM LEHET HIBÁZNI!- Autóban felejtett babák
2016-07-09
Mutasd mind

Neki a legjobbat- népszerű ételek házilag

babaetel_hazilag_Babamnak.hu

Ha van néhány szabad perced, és szeretnéd pontosan tudni, hogy mi van az ételben, amit a gyerekednek adsz, próbáld ki a következő recepteket.

Amióta már egy kicsi lányt is etetünk itthon, igyekszem nagyon odafigyelni arra, hogy mi kerül az asztalra. Sok vitám volt már ebből, de szerintem amennyire csak lehet, meg kell próbálni elkerülni a mesterséges cuccokat, azokat pedig főleg, amikről igazából nem is tudjuk, hogy micsodák…

Most három receptet hoztam. Májkrémet, csirkemellsonkát, kiflit fogsz tudni otthon csinálni, ha megnézed őket.

Merthogy, mi van a boltiakban?

Nézegettem a boltokban kapható változatokat, és erre jutottam /gyártót nem írok, mert nem ez az érdekes/:

Májkrém: ivóvíz, sertésmáj 12%, gyártási szalonna, búzaliszt, sertéscsontokról mechanikusan lefejtett hús, szójaliszt, sertésbőrke, nitrites pác só keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), bőrkepor, fűszerkeverék őrölt mustármaggal. És tartósítószerek, stabilizátorok, ízfokozók.

Csirkemellsonka: csirkemell hús 65%, ivóvíz, adalékanyag keverék [szőlőcukor, szójafehérje, emulgeálószerek (E451, E452), sűrítő anyag (E407), antioxidáns (E301), ízfokozó (E621), étkezési só, fűszer, aromák (füstaromával)], étkezési só, tartósítószer (E250)

Kifli: búzaliszt, víz, élesztő, só, sütőszer (hordozóliszt, emulgeálószer E472 f, malátaliszt, amiláz enzim), cukor

Csupa olyan összetevő, amire nincs szüksége a kicsinek. Az komoly, hogy a májkrémben elég, hogy 12% a máj? És mégis mi megy még bele?! Ja igen, bőrke, meg szójaliszt… És a csirkemellsonka? Nem adalékanyag keveréket szeretnél venni, hanem sonkát, igaz? A kifli nem annyira vészes, bár az emulgálószerre sincs semmi szükség.

Szóval, ha te is elképedtél kicsit, és váltanál az egészségesebb, és ellenőrizhetőbb változatokra, íme a receptek:

Házi májkrém

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemáj
  • 5 dkg füstölt szalonna – elhagyható
  • 4 dkg sertészsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk bors (púpos, őrölt)
  • 2 kk majoranna (morzsolt)
  • 0.5 tk só
  • 1 ek tejföl – elhagyható

Így készítsd:

  1. A májat tisztítsd meg az inaktól és a hártyáktól.
  2. A hagymát pucold meg, és vágd apró kockákra. A füstölt szalonnát nagyobb kockákra vágd.
  3. A hagymát dinszteld meg a zsíron.
  4. Add hozzá a májat, és dinszteld tovább. Amikor a máj világos rózsaszínű, szórd rá a borsot és a majoránnát, add hozzá a zúzott fokhagymát és egy evőkanál vizet.
  5. Mikor a máj már nem ereszt levet, ha beleszúrsz, süsd zsírjára, sózd meg, és hagyd kihűlni.
  6. Ha kihűlt, a szaftjával és a szalonnával együtt turmixold le.
  7. Végül a tejföllel keverd el. De ezt el is hagyhatod.

Hűtőben tárold, és 2-3 nap alatt egyétek meg, addig áll el biztosan.

Házi csirkemellsonka

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell filé
  • 1 tk. só
  • bors ízlés szerint
  • egyéb fűszerek ízlés szerint, pl. kakukkfű, oregánó
  • 2 db babérlevél
  • 2 ek. fűszerpaprika – elhagyható
  • 1 tk. füstölt pirospaprika – elhagyható

Így készítsd:

  1. Az egész csirkemellet vágd félbe, majd a feleket még egyszer vágd el, de ne teljesen, hogy ki tudjuk “nyitni”.
  2. Szórd meg a sóval, borssal, és más fűszerekkel, amiket szerettek.
  3. Tedd a húsokat egy zacskóba pár babérlevéllel együtt, és hűtőben hagyd érni legalább egy éjszakán keresztül.
  4. Tekerd fel a két csirkemellet, és tedd egy sütőzacskóba, úgy, hogy a zacskó két végét lekötöd, és amennyire csak tudod, formázd henger formájúra.
  5. A sütőzacskóban 40 percig süsd a csirkemellet 180 fokon.
  6. Ha megsült, szedd ki a zacskóból, pihentesd pár percig, aztán, ha szeretnéd, még melegen forgasd bele a kétféle paprika keverékébe.
  7. Egy éjszakára tedd hűtőbe, és szeletelheted. Fontos, hogy nem lesz olyan szép vékony, mint a bolti.

Házi kifli:

Hozzávalók (8 db-hoz):

  • 35 dkg finomliszt
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dkg vaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 1 ek. víz a kenéshez
  • 1 ek. vaj a tepsi kikenéséhez
  • 1 evőkanál finomliszt a tepsi kikenéséhez

Így készítsd:

  1. Az összes hozzávalót kb. 15 perc alatt dagaszd össze. Ha nagyon ragacsos a tészta, tehetsz egy kicsi lisztet még hozzá.
  2. Mikor kész a tészta, oszd két részre, és kb. fél centi vastagra kör formára nyújtsd ki.
  3. A lapokat vágd 4 cikkre, és egyenként nyújtsd őket tovább, amilyen vékonyra csak tudod.
  4. A szélesebb részénél kezdve tekerd fel, formázd kifli alakúra, és tedd vastagon kivajazott, kilisztezett tepsibe. A tetejét kevés vízzel kend meg.
  5. Melegítsd be a sütőt, és az aljába egy másik tepsibe tegyél vizet is. Amíg a sütő felmelegszik, a kiflik is megkelnek.
  6. Süsd a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.

Remélem kipróbálod őket, és ízleni fognak a családnak! Ha megcsinálod, feltétlen mutasd meg ide kattintva!


Követed már a Babámnak Facebook oldalát? Ha nem, kattints most ide!

És egy ingyen ajándéknak örülnél? Van egy jó kis táblázatunk arról, hogy mit tudsz utazás közben játszani a babáddal, hogy mindenki jól érezze magát:

Ingyen ajándék